БГНЕС Нужни са промени в Изборния кодекс, заяви пред БНР социологът Цветозар

...
БГНЕС
Нужни са промени в Изборния кодекс, заяви пред БНР социологът Цветозар
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Здравето на хората е по-важно от провеждането на изборите

 БГНЕС " Нужни са промени в Изборния кодекс ", заяви пред БНР социологът Цветозар Томов и посочи:

" Добре е депутатите да слагат на масата Изборният кодекс и да внесат промени в него, само че не да не вземат решение единствено проблемите с гласуването на карантинираните, а целия комплекс въпроси, свързани с въздействието на пандемията върху българските избори, а и въпроси, които от години се слагат - примерно, със основаването на избирателен указател в страната ".

Според него тези промени би трябвало да се създадат в къси периоди, тъй като, когато и да бъде датата на изборите, времето до вота е малко:

" Ако тези неща не се свършат, голям брой хора действително ще бъдат лишени от конституционното си право на глас при в този момент настоящия Изборен кодекс ", съобщи той.

По думите на някогашния член на ЦИК трябва да има опция за отдалечено гласоподаване по пощата за каратинираните гласоподаватели, само че и за българите в чужбина.

Той акцентира, че има възможност заради пандемията да се стигне до ниска изборна интензивност, а това да докара до политически резултат, който не отразява публичните настроения:

" Другият риск е обвързван с възможността провеждането на изборите да докара до подтик в пандемията, доста хора да се разболеят вследствие на изборите. Това се случи във Франция предходната година, при първата вълна на епидемията ".

Томов беше безапелационен, че с цел да не се стигне до тези опасности, трябва да бъде основан рационален протокол за деяние на изборните комисии, който да подсигурява и тяхната сигурност, и на гласуващите хора.

Социологът съобщи, че поддържа насрочването на изборите на допустимо най-късната дата, с цел да бъде времето по-топло и да има повече благоприятни условия за проветряване на пространствата, а за карантинираните гласоподаватели да се основат секции навън.  

Цветозар Томов предложи провеждането на изборите да бъде в два дни, само че не поредни, а през две седмици, с цел да може по този начин да бъде допустимо гласуването на карантинираните хора. Той акцентира, че за това също е нужна смяна в Изборния кодекс.

" Здравето на хората би трябвало да е по-важно от провеждането на едни избори, колкото и да е значимо да се произведат те в точния момент ", заключи социологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР